top of page

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA

Zirkonya (zirkonyumdioksit) bir yüksek performans seramiğidir ve uzay endüstrisi de dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.Nadir bulunan bir metal olan zirkonyum, oksijen ile birleştiğinde; diş hekimliğinde kullanıldığı haliyle zirkonyumdioksit (ZrO2) (zirkonya) oluşur. Bu materyal, beyaz-fildişi renginde ve şeffaftır; ışık geçirgenliği sayesinde doğal diş görünümü verir; sertliği ve basınca dayanıklılığı çok yüksektir; sıcağı, soğuğu ve elektriği iletmez; biyouyumludur ve korozyona uğramaz (paslanmaz).

Klinik ve maddeler bilgisi çalışmaları, zirkonyumdioksitin uzun yıllar hizmet edebilecek dayanıklılıkta bir materyal olduğunu ortaya koymuştur. Tüm bu özellikleri dolayısıyla, zirkonya estetik diş hekimliği uygulamalarında güvenilir ve çok tercih edilen bir altyapı materyali olarak kullanılmaktadır.

Genelde zirkon veya zirkonyum porselen kuron/köprüler ya da metal desteksiz porselen kuron/köprüler olarak adlandırılmaktadır.

Bilgisayar sistemleri ve teknolojideki ilerlemelere parallel olarak; diş hekimliğinde CAD-CAM teknolojisinin kullanılmaya başlanmasıyla, zirkonya seramik kuron veya köprü protezleri de daha yaygın olarak üretilmeye başlanmıştır. Son yıllarda, CAD-CAM ile başarıyla üretilen restorasyonlarda hep aynı kalite standartı yakalanabilmektedir. Bu sistemde kullanılan ağız içi tarama işlemi, ağızdan ölçü alınmasını gerektirmemekte ve böylece ölçünün birçok dezavantajından kaçınılabilmektedir.

Diğer bir yöntem de; diş hekiminin hastasından aldığı ölçüden elde edilen modelin, diş teknisyenleri tarafından özel üretilmiş bir tarayıcıya (scanner) yerleştirilmesi, bu tarayıcıda modelin lazer ışınları yardımıyla taranarak bilgisayara kaydedilmesi ve bilgisayardaki model üzerinden çalışılmasıdır.

İster tek kuron, isterse uzun bir köprü olsun; diş teknisyeni planlamayı yaparak freze makinesine gönderir. Freze makinesinde prefabrik parçadan istenen şekiller kesilerek çıkarılır ve bu parça fırında yakıldıktan sonra nihai sertliğine ulaşır. Bundan sonraki aşamalar artık metal üzerine porselen çalışmalarına çok benzer ve rutin işlemlerdir.



Zirkonyum dişlerin avantajları nelerdir?

  • Diş eti hastalıklarında veya diş eti çekilmelerinde gözlemlenen morluklar zirkonyumda görülmez.

  • Alerjik reaksiyona sebebiyet vermemek ile birlikte doku dostudur.

  • Isı yalıtıcı özellikleri ile dişlerde sıcak ve soğuk algısını engellerler.

  • Hijyenik olması ile mikroorganizmaların tutulması en az seviyededir.

  • Vücut ve ağız dokuları ile tam bir uyum içerisindedir.

  • Işık geçirme özelliği ile doğal dişlere en yakın görünüm elde edilir.

Zirkonyum dişlerin dezavantajları nelerdir?

  • Metal yapılı malzemelere göre yüksek maliyetlidir.

  • Yan yana 3-4 diş eksiği bulunan köprülerde kullanılması tehlikeli olabilir. Sebebi ise zirkonyum metaller kadar kırılmaya dayanaklıdır; fakat o kadar esnek değildir.

Estetiksel beklenti, doğallığın sağlanması ve fonksiyonel direnç gibi istenilen tüm özellikleri barındıran bu yöntemde, alt malzeme olarak metal yerine beyaz zirkonyum kullanılır. Zirkonyum maddeli porselenlerin; ön dişlerde tercih edecek kadar doğal olması, arka dişlerde kullanacak kadar ise sağlamlıkta olması bizler için önem arz etmektedir. Doğal görünüşe en yakın alt yapı malzemesi olan zirkonyum, alt yapısında metal bir madde olmaması nedeniyle ışık geçirgenliğine izin verir. Bu durum gri görüntü oluşturmaz ve zirkonyum tedavisi ile doğal dişlere en yakın görünüm elde edilir. dişçi izmir


Diş Hekimi

Özkan Saracalıoğlu

Kommentare


Tanıtılan Yazılar
No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
No tags yet.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page